Sinaasappeltaart
12 personen
Benodigdheden
4 sinaasappels
600 g zachte boter
750 g witte basterdsuiker
2 zakjes vanillesuiker
8 eieren
250 ml zure room
250 ml sinaasappelsap
500 g zelfrijzend bakmeel
2 springvormen (doorsnede 22 cm), ingevet
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175C.
Boen 2 sinaasappels schoon en rasp de schil zeer fijn.
Doe 350 g boter, 400 g basterdsuiker en de vanillesuiker in een kom en klop met de mixer 8-10 min tot het mengsel licht en romig is.
Klop een voor een de eieren erdoor en daarna de zure room.
Voeg ook het sinaasappelsap en de helft van de sinaasappelrasp toe.
Nog enkele minuten goed mixen.
Spatel als laatste het bakmeel door het mengsel.
Verdeel het beslag over de 2 springvormen en bak de taartbodems op een rooster in het midden van de oven in 45-55 min lichtbruin en gaar.
Meng intussen met een mixer 250 g boter met 150 g basterdsuiker en de rest van de geraspte sinaasappelschil tot een creme en laat deze in de koelkast opstijven.
Snijd de resterede 2 sinaasappels in zeer dunne plakjes.
Breng 200 g basterdsuiker met 250 ml water in een koekenpan aan de kook en roer tot de suiker is opgelost.
Draai het vuur lager en kook hierin de sinaasappelschijfjes 20 min tot de sinaasappelsap doorzichtig is en de schil zacht.
Let op, niet laten doorkoken tot caramelsiroop!
Laat de taartbodems afkoelen en verwijder pas daarna de springvorm.
Snijd de taartbodems aan de bovenkant recht.
Leg een taartbodem op een taartschaal en besmeer deze met creme.
Leg de tweede taartbodem erop en druk het geheel iets aan.
Smeer de rest van de creme over de bovenkant en garneer de taart met de uitgelekte sinaasappelschijfjes.
Bron: Allerhande
Bron: Allerhande