Rodekoolstamppot met speklap en honingappeltjes
Benodigdheden
1,5 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken
25 g roomboter
4 speklappen zonder zwoerd
1 pak rode kool & appel (diepvries, 450 g)
2 jonagold appels
1 rode ui, in dunne halve ringen
1 el honing
Bereiding
Kook de aardappels in water met zout in 20 min gaar.
Smelt in een koekenpan de boter.
Bak de speklappen in 15 min aan beide kanten goudbruin en gaar.
Verwarm de rode kool.
Snijd de appels in kwarten – schil ze niet! -, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes.
Neem de speklappen uit de pan en houd ze warm onder een deksel.
Schep het bakvet op 2 el na weg.
Bak de appelpartjes met de uienringen in het bakvet in 2-3 min per kant goudbruin.
Voeg de honing toe en bak nog 1 min.
Leg de speklapjes bij de appelpartjes terug in de pan en houd warm op laag vuur.
Giet de aardappels af en vang een kop kookvocht op.
Stamp de aardappels tot een grove purree.
Schep de rode kool er door.
Voeg, indien nodig, een scheutje kookvocht toe, zodat een smeuige stamppot ontstaat.
Breng op smaak met zout en peper.
Schep de stamppot op de borden.
Leg er de speklappen met honingappeltjes en uienringen bij.
Bron: Jumbo kook tijdschrift