Sticky toffeecake
10 personen
Benodigdheden
90 g boter op kamertemperatuur + extra om in te vetten
300 g bloem + extra om te bestuiven
275 g bruine basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker (8 g)
3 el suikerstroop
3 eieren, op kamertemperatuur
250 g dadels, pitten verwijderd
1 zakje bakpoeder (8 g)
1 bakje walnoten (60 g), grof gehakt
100 g suiker
springvorm (24 cm doornsee) of tulband
staafmixer
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200C.
Vet de springvorm of tulbandvorm in met boter en bestuif met bloem.
Klop met een mixer de boter met de basterdsuiker en de vanillesuiker glad.
VOeg de stroop en de eieren toe en klop minstens 4 min tot een luchtig beslag ontstaat.
Breng 400 ml water aan de kook, zet het vuur uit.
Voeg het water toe aan de dadels en pureer met de staafmixer.
Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag.
Meng vervolgens de dadelpuree erdoor en voeg de walnoten toe.
Schenk het beslag in de springvorm of tulband en bak de cake in 40-45 min gaar.
Neem uit de oven en laat 10 min afkoelen.
Stort de cake op een bord.
Verhit ondertussen de suiker met 2 el water in een pan met dikke bodem op laag vuur.
Laat de suiker tot lichtbruin karameliseren (niet donkerder, dan wordt de karamel bitter).
Voeg 50 ml water toe en laat 5 min inkoken.
Schenk de hete karamel over de nog warme cake en serveer met een bol vanilleijs of geklopte slagroom.
Bron: Allerhande