Kersttulband

Benodigdheden
100 g blanke rozijnen
100 g donkere rozijnen
100 g sukade (NH: of meer rozijnen ipv sukade)
250 g zelfrijzend bakmeel
250 g zachte boter
200 g witte basterdsuiker
2 zakjes vanillesuiker
4 grote eieren
poedersuiker
tulbandvorm met antiaanbaklaag (doorsnede 22 cm)

Bereiding

Oven voorverwarmen op 175 °C.
In kom rozijnen en sukade omscheppen met 1-2 el bakmeel, zo zakken ze in het beslag minder snel naar de bodem.
De rest van jet bakmeel boven een andere kom zeven.
In een beslagkom de boter, basterdsuiker en vanillesuiker met een mixer in ongeveer 10 min tot crèmekleurige, romige massa kloppen.
Eieren een voor een erdoor kloppen; pas volgend ei toevoegen als het vorige helemaal door botermengsel is opgenomen.
Zelfrijzend bakmeel in drie tot vier keer toevoegen en met spatel luchtig door beslag mengen. Rozijnen en sukade ook luchtig erdoor spatelen.
Beslag overdoen in tulbandvorm en bovenkant gladstrijken. Vorm op rooster in het midden van de oven schuiven en tulband in ongeveer 1 uur goudbruin en gaar bakken (erin gestoken satéstokje komt er dan droog uit).
Tulband uit oven nemen en 10 min in vorm laten afkoelen.
Rand van tulband voorzichtig met vingertoppen losmaken, zodat er lucht tussen tulband en vorm komt.
Rooster op vorm leggen, vorm en rooster samen keren en vorm voorzichtig verwijderen.
Tulband op rooster verder laten afkoelen.
Voor serveren tulband op schaal zetten en royaal bestuiven met poedersuiker.

Bron: Allerhande

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *