Witlofschotel met ham en kaassaus
4 personen
Benodigdheden
6 struikjes witlof
50 g boter
250 g rundergehakt
2 el rode pesto
150 g achterham
30 g bloem
300 ml melk
150 g belegen kaas, geraspt
2 pakken aardappelschijfjes (a 425 g)
1 bol mozzarella, in plakken
ovale ovenschaal (inhoud 2 liter), ingevet
Bereiding
Struikjes witlof in lengte halveren.
In koekenpan met anti-aanbaklaag 20 g boter verhitten en struikjes erin leggen.
Witlof in 8-10 min beetgaar bakken, struikjes regelmatig keren.
Struikjes op het bord leggen en het gehakt in het bakvet op laag vuur al omscheppend rul bakken.
Pesto en reepjes ham erdoor scheppen en alles nog 2-3 min bakken.
Op smaak brengen met zout en peper.
In de pan met een dikke bodem de rest van de boter smelten.
Bloem erdoor roeren en heel zachtjes even laten pruttelen.
Helft van de melk erbij schenken en geheel al roerende zachtjes verwarmen.
Rest van de melk al roerende scheutje voor scheutje toevoegen en blijven roeren tot er een gladde saus ontstaat.
Tweederde van de kaas erdoor roeren en laten smelten.
Kaassaus op smaak brengen met zout en peper.
Aardappelschijfjes over de bodem van een ovenschaal verdelen en de struikjes witlof met snijvlak naar boven erop leggen.
Plakken mozzarella in de kaassaus leggen en de rest van de gerapste kaas erover strooien.
Schotel tot gebruik afgedekt in de koelkast zetten.
Oven voorverwarmen op 200C.
Witlofschotel in de oven schuiven en 30-40 min goudbruin en door en door heet laten worden.
Bron: Allerhande